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of The Term “inspected” in 14 C.F.R. § 91.405(c)

Dear Mr. Peri:

This responds to your January 31, 2018 letter asking for a clarification of the term “inspected” as

used in 14 C.ER. § 91.405(c). Section 91.405, in pertinent part, states:
§ 91.405 Maintenance required.
Each owner or operator of an aircraft—

(a) -Shall have that aircraft inspected as prescribed in subpart E of this part
and shall between required inspections, except as provided in paragraph (c)
of this section, have discrepancies repaired as prescribed in part 43 of this
chapter;

* * * *

(c) Shall have any inoperative instruments or item of equipment, permitted
to be inoperative by § 91.213(d)(2) of this part, repaired, replaced, removed,
or mspected at the next required inspection; and

T

In adding context to your inquiry, you stated:

However, because of the ambiguity of paragraph 91.405(c), one could interpret
the requirement such that if the inoperative instrument or equipment could not




be remedied by repair, replacement, or removal that the Inoperative instrument
or equipment could be inspected, deemed to still be inoperable and through the
provision of paragraph 91.213(d)(2) be continued until the next required inspection.

Based on that context, you sought clarification by suggesting two alternative meanings of the
regulation: ‘

Is the intent that the discrepancy be resolved at the next required inspection
through repair, replacement, removal, or mspection as necessary? Or,

Is the inspection intended to confirm that the aircraft continues to be compliant
with § 91.213(d) and the inoperable instrument and/or equipment can continue
to be inoperable indefinitely?

Your second suggested alternative meaning of the regulation is supported by the FAA’s
preamble discussion for the final rule in 1988,! so long as the term “continue o be inoperable
indefinitely” is given appropriate regulatory meaning. The FAA discussed this issue in the 1988
preambie when addressing comments on the matter. A commenter to the proposal had requested
clarification on the length of time an inoperative instrument or item of equipment could remain
inoperative after deactivation or removal. The FAA explained:

Sections 91.29(b) and 91.30(d)(4) [currently §§ 91.7(b) and 91.213(d)(4)]
require a person to determine whether an aircraft with inoperative instruments
and equipmeént is in condition for safe operation. In addition, § 91.165(c)
requires at every required inspection thereafter, the owner/operator of the
aircraft to have any inoperative instrument and equipment reevaluated to
ensure the discrepancy will not affect the operation of any other installed
Instrument or equipment. Therefore, the FAA believes compliance with
§§ 9129(b), 91.30(d)(4), and 91,165(c) [currently §§ 91.7(b), 91.213(d)(4),
and 91.405(c)} will provide adequate safeguards without having to fmpose
time limits on the repair or replacement of moperative instruments and
equipment. 53 FR 50193; December 13, 1988.

Based on the above preambie explanation, if the inoperative instrument or item of equipment is
not repaired, replaced, or removed at the next required inspection, the inoperative item must be
inspected again (reevaluated) at that inspection in order to ensure that the discrepancy will not
have an adverse effect on the safe operation of the aircraft. '

The term “continue to be inoperable indefinitely” is not a term contemplated by the regulation.
Under the regulation at issue, the process of reevaluating the item at each required mspection

* 53 FR 50190; December 13, 1988 (Inoperative instruments or Equipment Final Rule document for 14 C.F.R.
§8 91.30 and 91.165 (re-codified as 14 C.F.R. §§ 91.213 and 91.405, respectively, on August 18, 1989.)




may be continued “indefinitely,” so long the reevaluation is accomplished and documented at
each required inspection. Note also that §§ 43.11(b), 91.213(d)(3), and 91.405(d) require that a
placard be placed on the inoperative item to indicate its inoperative status.

Also, be mindful that the instruments and equipment listed in § 91.213(d)(2) must be operative
and are not subject to the exceptions set forth in § 91.405(c). Therefore, only those instruments
and equipment not listed in § 91.213(d)(2) would be permitted to be inoperative and subject to
the periodic reevaluations noted above.

I hope this response is helpful to you. It was prepared by Edmund Averman, an attorney in the
Regulations Division of the Office of the Chief Counsel, and coordinated with the Aircraft
Mamntenance Division in the FAA’s Flight Standards Service.

Sincerely,

- &Ur C&_{j—/\;//. ™

Lorele1 Peter
Assistant Chief Counsel for Regulations, AGC-200



